Kaaslased brokkolile: brokoli jaoks sobivad kaastaimed

Autor: Amy Grant

Kaasistutamine on igivana istutustehnika, mis lihtsalt tähendab taimede kasvatamist, mis on üksteisele kasulikud. Kaaslaste istutamisest saavad kasu peaaegu kõik taimed ja seltstaimede kasutamine brokoli jaoks pole erand. Mida peaksite brokoli kõrvale istutama? Loe edasi, et teada saada brokoli seltstaimede eeliseid ja millised taimed teevad brokolile sobivad kaaslased.

Brokkoli kaaslaste kohta

Kaastaimede kasutamine brokoli või mõne muu kultuuri jaoks tähendab lähedal asuvate taimede kasvatamist, millel on sümbiootiline suhe. See kasulik suhe võib olla ühepoolne või olla kasulik mõlemat tüüpi taimedele.

Mitu korda on eelis see, et üks taim toimib teise taime kahjurite tõkestajana. Putukate tõrjumisel on sageli ka haiguste ennetamise eelis, sest paljud kahjurid toimivad haiguste levitajatena. Kaaslaste istutamine suurendab ka aia mitmekesisust, mis on looduse viis tõrjuda haigusi ja kahjureid.

Mõnikord on kaaslaste istutamisel lisakasu mulla parendamisel kas toitumisega või mulla õhutamisega. Teistest seltstaimedest saavad õrnemate taimede varjutajad, seda juhul, kui brokolit kasutatakse teiste taimede, näiteks lehtköögiviljade kaaslastena. Seltstaimed võivad toimida ka looduslike trellitena, aidata umbrohtu aeglustada või säilitada vett, mis vähendab aedniku majandamist. Need võivad isegi parandada teatud puuvilja või köögivilja maitset.

Kokkuvõttes on kaaslaste istutamise eesmärk taime tervise parandamine ja saagikuse suurendamine orgaanilisel viisil, ilma et oleks vaja pestitsiide ja muid kemikaale.

Mida peaksite brokoli kõrvale istutama?

Seller, kartul ja sibul on brokoli kaaslased, mis väidetavalt parandavad brokoli maitset. Kummel väidetavalt tugevdab brokoli maitset.

Brokkoli naudib ka ubade ja kurkide seltskonda. Peedid, samuti nasturtiumid ja saialilled on suurepärased kaaslased, kuna need ei vaja brokoli ihalevat suurt kaltsiumikogust.

Kummel ei ole ainus brokoli seltsirohi. Teised aromaatsed ürdid on suurepärased kaaslased, kuna nende lõhnaõlid tõrjuvad putukate kahjureid. Need sisaldavad:

• Tilli
  • Rosmariin
  • Salvei
  • Rahapaja

Rosmariin tõrjub kapsakärbseid, kes munevad brokkolile. Kapsasussid saab nurjata ka brokoli taimede ümber istutades pelargooniume.

Spargelkapsas sobib hästi ka külma hooaja põllukultuuride, näiteks salati, spinati ja redisega. Neid saab istutada brokoli taimede alla, kus nad naudivad hiliskevadel ja suve alguses jahedat varju.

Nagu teame, on igas yangis yin ja ühilduv aiatöö pole erand. On mõningaid taimi, mis brokoli ei naudi või vastupidi. Vältige brokoli lähedal järgmiste istutamist:

• Tomatid
  • Maasikad
  • Kapsas
  • Lillkapsas

Seda artiklit värskendati viimati

26 taime, mida peaksite alati kõrvuti kasvatama

Need liigid kuuluvad lihtsalt kokku.

Kogenud aednikud teavad, et mitmekesine taimede segu annab tervisliku ja ilusa aia. Paljud usuvad, et teatud taimekombinatsioonidel on erakordne (isegi salapärane) jõud üksteise kasvamiseks. Protsessi teaduslik uurimine, mida nimetatakse kaaslaste istutamiseks, on kinnitanud, et mõnel kombinatsioonil on nendel paaristamisel ainulaadne kasu.

Kaaslased aitavad üksteisel kasvada ja aiapinda tõhusalt kasutada. Näiteks kõrged taimed pakuvad varju päikesetundlikele lühematele taimedele. Viinapuud võivad katta maapinda, samal ajal kui kõrged varred kasvavad taeva poole, võimaldades kahel taimel hõivata sama plaastri.

Mõni haakeseade hoiab ära ka kahjuritega seotud probleemid. Taimed võivad kahjulikke organisme tõrjuda või pahad putukad õrnematest liikidest eemale meelitada.

Need taimekombinatsioonid koos toimivad paremini:

Mis on köögiviljakaaslaste eelised?

Seltstaimed on need, mis aitavad teistel taimedel õitseda ja kasvada. Nad teevad seda mitmel viisil.

Kaastaimed takistavad ärritavaid kahjureid ja meelitavad tolmeldajaid

Ärritavad putukad, nagu lehetäid, sarvesussid, kapsakoid, sipelgad ja muud kahjurid, võivad teie köögivilju hävitada. Teatud taimedel on sellised omadused nagu terav lõhn, mis aitavad tõrjuda kahjulikke putukaid, takistades neil teie aias pidutsemist.

Teise võimalusena meelitavad mõned taimed kasulikke vigu, nagu mesilased ja lepatriinud, kes on suurepärased tolmeldajad. Mõnikord võib see olla taime aroom, mis meelitab neid kasulikke putukaid või võib-olla selle erksad värvid.

Kaastaimed loovad markerid

Kui mõne teie istutatud köögivilja tärkamine võtab aega, võite lõpuks unustada, kus nad asuvad. See võib muuta teie aeda hooldamise nii raskeks kui peaksite. Seetõttu võib kiiresti kasvavate kaastaimede istutamine anda teile aias koheseid markereid.

Kaastaimed asendavad mullatoitained

Taimede kasvades kulutavad nad mullas palju toitaineid. Seetõttu võivad kasvuperioodi lõpuks toitained olla õhukesed. Raskete söötjate jaoks sobivate kaastaimede valimine aitab aednikel palju aega ja vaeva näha.

Need kaaslased aitavad mullas toitaineid, näiteks lämmastikku asendada, et tagada pidev varustatus teistele taimedele. See säästab aednikke vaeva mulla toitainete pideva täiendamisega, võimaldades neil seda teha harvemini.

Kaastaimed pakuvad kaitset teatud elementide eest

Nagu te ilmselt juba teate, vajavad teatud taimed palju päikest, teised aga hästi varjus. Lisaks arenevad mõned taimed pidevalt niiskes mullas, teised aga ei vaja palju vett.

Kui valite erinevate köögiviljade jaoks seltstaimed, aitab hea istuvus pakkuda taimele vajalikku. Näiteks kui teie köögiviljale meeldib varjulisem koht, võib taim olla hea kaaslane, sest see kasvab pikaks. Kui teie köögiviljad vajavad jahedat niisket mulda, sobivad seltstaimed, mis pakuvad palju maakatet, suurepäraseks.

Edendada kiiremat kasvu ja suurendada maitseid

Mitmed seltstaimed aitavad teie aial kiiremini kasvada, lastes mulda mitmesuguseid kemikaale. Need samad kemikaalid, mis soodustavad kiiremat kasvu, võivad parandada ka teatud taimede maitset.

Brokkoli jaoks ebasõbralikud naabrid

Brokkoli, mis on köögiviljadest üks toitainerikkamaid, saab enamiku naabritega hästi läbi: brokoli lähedale istutades õitseb rohkem taimeliike kui ebaõnnestub. Brokkoli ainus probleem on oma perega läbisaamine, eriti halbades mullatingimustes.

Brokkoli on raske söötja, eelistades savist, hästi kuivendatud, viljakat mulda. Spargelkapsas pole aga eriline ja kasvab viljakuse suurendamiseks rikastatud liivases või savises pinnases suurepäraselt. Teised ristõieliste taimeperekonna Brassica (Brassica oleracea), mis sisaldab kapsast, lillkapsast, kaelarohelist, lehtkapsast, kohlrabi ja rooskapsast, konkureerivad samade toitainete nimel nagu brokkoli. Nende koos brokkoliga istutamine põhjustab mullas toitumisvaegust.

Võistlevad Brassica perekonna liikmed võitlevad toitainete eest surmani. Välja arvatud juhul, kui seda pidevalt täiendatakse vananenud taimtoiduliste sõnnikutega (nt lammas, kits, lehm või hobune), sisaldavad vähesed mullad piisavalt olulisi toitaineid brokoli kasvatamiseks koos teiste Brassica taimeperekonna liikmetega.

Kõrvitsad, kõrvits, suhkrumais, arbuus, maasikad, vardaoad, lima oad, kohviubad ja spargel on samuti rasked toitjad, mis vajavad toitaineterikast mulda: kaltsium on eriti nõutud. Vältige brokoli istutamist nende aiaklambrite kõrvale, mis konkureerivad samade toitainete nimel nagu brokkoli. Brokkoli kõrvale istutatud viinamarjad ja sinepitaimed mõjutavad negatiivselt ka brokoli taime kasvu.

Brokkoli ei suuda õitseda, kui see on istutatud öökapsa perekonna liikmete lähedusse, nagu tomatid, kuum paprika ja baklažaan.

Kuidas brokoli kaaslaste istutamine töötab

Kaaslaste istutamise peamine idee on see, et mõned taimed annavad rohkem või kasvavad paremini, kui nad istutatakse aeda teist tüüpi taimede lähedusse. Need taimed loovad tugisüsteemi, mis vähendab aedniku vajadust kasutada palju väetisi või pestitsiide. Aednikud kasutavad kaaslaste istutamist kolmel peamisel põhjusel.

Ühe tüüpi taime viimine aeda teise lähedusse aitab kaitsta ühte taime teatud kahjurite või haiguste eest. Kaaslaste istutamine võib meelitada aeda ka kasulikke vigu ja luua mullas tasakaalu.

Lõpuks usuvad mõned inimesed, et kaaslaste istutamine aitab parandada koos kasvatatavate taimede, näiteks brokoli ja seller või brokkoli ja peet, maitset.

Kaitse kahjurite eest

Mõned kaaslase istutamise kohta esitatud väited põhinevad oletustel ja vanade naiste juttudel. Teistel on nende toetamiseks mõned teaduslikud tõendid. Idee, et kaaslaste istutamine aitab kaitsta brokkoli ja muid taimi kahjurite ja haiguste eest, on selle taga teatud teadusliku toega.

A Suurbritannia uuring 2003. aastast leiti, et kui kapsa- või sibulaperekonna taimed istutati nelja teise taimerühma teisest perekonnast, olid kahjurid, kes tavaliselt kasutavad kapsast (nagu kapsakärbes) või sibulat (nagu sibulakärbes), märkimisväärselt segaduses.

Mõned taimed oskasid kaaslasi paremini kaitsta kui teised. Kõige enam pakkusid kahjurite eest suurimat kaitset väga aromaatsed taimed, näiteks lambalihad.

Koos kahjurite tõrjumisega aitavad mõned kaastaimed aias välja meelitada kasulikke putukaid. Lilledega taimed meelitavad näiteks õietolmu otsima putukaid.

Maitseaine

Kuigi uuringud toetavad väidet, et kaastaimed võivad kahjureid segadusse ajada, on vähe teaduslikke tõendeid selle kohta, et ühe taime istutamine teise kõrvale, näiteks piparmünt või sibulaga spargelkapsas, annab taimedele maitsetugevuse.

Parem maitse võib olla tingitud asjaolust, et aias kasvatatud põllukultuure kiputakse korjama ja sööma kohe, selle asemel, et neid mitu miili toidupoodi saata. Alberta linnaaed märkmeid.

Loob aias tasakaalu

Kaaslaste istutamine võib aias tasakaalu tuua ja lubada igal taimel ressursse ära kasutada, mitte ressursside pärast võistelda.

Näiteks brokkoli on raske söötja. Sel põhjusel istutatakse seda sageli põllukultuuridega, mis ei vaja sama toitainekogust kui see. Üks näide on peet. Kui brokoli vajab palju kaltsiumi, siis peet seda ei tee ja edeneb brokkoliga samas piirkonnas ja mullas.

Mõnel juhul sobib kaaslaste istutamine hästi, kuna üks taim suudab teisele varju pakkuda või üks taim oma kaaslast toetada. Videol on Uudishimulik aednik külastab Anarhia talusid ja saab teada traditsioonilise 3 õe istutamise eelistest, mis hõlmavad maisi, squashi ja ube.

Oad kasutavad tugevat maisitaime toena, samal ajal kui kõrvits on võimeline laiali levima üle maa, pakkudes mulda mõnevõrra. Oad seovad mullas ka lämmastikku, võimaldades maisil ja kõrvitsal saada vajalikke toitaineid.

Head kaaslased brokoli jaoks

Siin on kiire loetelu brokoli heast seltstaimest:

• Salvei
  • Rosmariin
  • Tilli
  • Rahapaja
  • Kassikakk
  • Tüümian
  • Seller
  • Peet
  • Kartul
  • Sibul
  • Nasturtiumid
  • Chard
  • Spinat

Brokkoli taimedel on aias mitmeid kaaslasi ja liitlasi. Liitlased on taimed, mis arvatavasti parandavad brokoli maitset. Nende hulka kuuluvad küüslauk ja kummel vastavalt Burpee.

Arvatakse, et mitmesugused lõhnavad ürdid parandavad brokoli maitset ka selle lähedusse istutamisel. Need maitsetaimed on ka taime jaoks head kaaslased, kuna nende tugev lõhn aitab kahjureid eemal hoida.

Mõni hea brokoli jaoks mõeldud kaasrohi sisaldab järgmist: Veel üks populaarne brokoli jaoks mõeldud seltstaim on saialill. Saialilleõitel on väga tugev lõhn, mis arvatakse kahjureid segi ajavat Penn State.

Brokkoli halvad kaaslased

Brokkoli ei saa aias iga taimega läbi. Tegelikult, kui soovite, et kogu teie aed kasvaks ja areneks, on parem hoida brokkoli kaugel teistest taimedest, mis on ka rasked söötjad.

See hõlmab ka teisi kapsa perekonna esindajaid, kuna neil on väga sarnased toitumisvajadused ja nad konkureerivad tõenäoliselt nende toitainete pärast, kui nad peavad jagama sama mulda. Muude kapsa pereliikmete hulka kuuluvad lillkapsas, lehtkapsas ja rooskapsas.

Maasikad, vardaoad ja tomatid võivad brokoli jaoks olla ka halvad kaaslased. Kõik kolm taime on suhteliselt rasked toitjad ja suudavad brokolis konkureerida nii mullas vajalike toitainete kui ka juurepinna pärast, eriti rahvarohketes oludes.

Brokkoli ja salat ei saa ka aias läbi. Need kaks taime ei konkureeri samade toitainete pärast. Selle asemel vastavalt Companion Planting Made Easy, brokkoli võib salati seemikutele tegelikult mürgine olla. Kui vanad brokkoli taimed jäetakse mullas lagunema, on need salatile kahju tekitanud.

Kui kavatsete kasvatada brokolit ja salatit, on parem neid mitte üksteise lähedale istutada. Kui kavatsete pärast brokkoli kasvatada salatit, puhastage kindlasti brokoli taimede jäänused või valige oma aias mõni muu asukoht.

Enne kui aia uueks hooajaks istutate, mõelge hoolikalt läbi, millised taimed kuhu lähevad. Brokkoli saab hästi läbi paljude taimedega, alates ürtidest kuni peedini ja lilledest kuni sibulani. Kuid seda on kõige parem hoida sugulastest ja muudest näljastest taimedest kaugel.

Mis on kaaslase istutamine?

Nii kogenud aednikud kui ka algajad on seotud kaaslase istutamise lihtsa tehnikaga või aiandusmeetodiga, mis hõlmab teie aias teatud taimede rühmitamist. Mõned taimed saavad eriti hästi koos, näiteks murulauk ja tomatitaimed vastavalt Puu kallistaja, või karusmarjad ja viljapuud, seega on oma teadustöö ennetähtaegne tegemine võtmetähtsusega selle üha populaarsema tehnika eeliste saamiseks.

Seal on nii palju erinevaid põhjuseid, miks aednikud naudivad kaaslaste istutamist - vastavalt Gardenista, teatud seltstaimed suudavad üksteist kaitsta kahjurite eest, mis võivad nende partneritele huvi pakkuda, toimides peaaegu looduslike pestitsiididena (küüslauk on selle poolest kuulus). Lämmastikku siduvad taimed võivad rikastada mulda ka lämmastikku mitte siduvate taimede jaoks, samas kui kõrgemad taimed võivad pakkuda ronitaimede jaoks ka looduslikku trelliseerimist või mõnda hädavajalikku varju lühematele, varju armastavatele taimedele.

Kaaslaste istutamine võib aidata ka umbrohutõrjes, eriti kui istutate õhukeste, sirgete taimede kõrvale, mis pakuvad rohkem ruumi umbrohtudele ja teistele invasiivsetele taimedele, laiu maapinda katvaid taimi (mis võtavad tõhusalt ruumi, kus umbrohi kasvaks). Käputäis põllumajandustootjaid usub ka, et kaaslaste istutamine muudab teiste puuviljade ja köögiviljade maitse paremaks. Me ei tea selle teooria taga olevat täppisteadust, kuid see võib lihtsalt nii olla, kuna nii paljud põllumehed toetavad seda tava.

Vaata videot: Caesari salat kanaga